Masopust na faře
V sobotu 2. března 2019 se konala po mnoha letech (přesnější informace podá chodící „farní kronika“ Josef Černý) ve farním sále zabíjačka: název je to spíše symbolický, protože zkušený řezník přivezl již prasátko zabité a také všechny potřebné ingredience navařené a nakrájené v patřičném množství.
Začalo se ve farním sále zatopením pod kotlem a v kostele mší svatou s texty o Panně Marii. Po mši svaté farníci gratulovali P. Vojtěchu Eliášovi, který zrovna ten den slavil své narozeniny (jaká to náhoda!!!). Ihned po mši svaté se většina účastníků přesunula rovnou do sálu, kde se pokračovalo nejprve pozdější snídaní, která pak přešla v dopolední svačinu a plynule pokračovala prvním obídkem, na který navazoval další obídek, až jsme radostně dospěli k odpolední svačince a konečně i večeři.
Zabíjačkové menu obsahovalo:
- mozeček s vejci
- zabíjačkový guláš
- vepřové výpečky
- škvarky
- ovar
- prdelačka i světlá ovarová polévka
- smažený řízek
- jitrnice a jelita
- zapečený prejt
- nepřeberné množství různých buchet, bábovek, koláčů a dortů přinesených od účastníků
- aby to dobře „klouzalo“, tak také Prazdroj a mnoho výborných lihovin.
Povinnosti u stolu a družného hozhovoru byly přerušovány různými gratulacemi. Gratulací bylo během dne několik a každá byla následně stvrzena štamprlátkem. Mezi nejkrásnější gratulace patřily lístky na koncert díla Te Deum op. 22 od Hectora Berlioze v rámci festivalu Pražské jaro 2019 a slavnostní zpěv lidové písně „Když se ten Tálinskej rybník nahání“ v podání většiny přítomných.
Kdo touží nahlédnout do fotogalerie, může zde!
Protože se množily dotazy, kolik jsme vlastně prasátek zkonzumovali, uvádím přesný přehled nákupu na jatkách:
- vepřová plec s kůží 12,6 kg
- vepřová hlava – 1/2 bez ucha 9,6 kg
- vepřová krkovice 6,2 kg
- vepřový bok 5,1 kg
- vepřové koleno 4,8 kg
- vepřové koleno zadní 5,9 kg
- vepřový lalok 21,0 kg
- vepřový mozek 1,4 kg
- vepřový kořínek 23,0 kg
- vepřové sádlo 3,5 kg
- krev 10 l
- střeva otočená 6 ks